Çelik Konstrüksiyon Yapı Nedir?
Tüm taşıyıcı sistemlerin çelikten üretildiği, özellikle deprem tehtidi taşıyan coğrafi bölgelerde tercih edilen, çoğunlukla çelik konstrüksiyon fabrika binaları, çelik konstrüksiyon hangar, çelik konstrüksiyon spor tesisleri, çelik konstrüksiyon depo ve çelik konstrüksiyon atölyelerde kullanılan, geniş açıklıklara ve yüksekliğe sahip çelik yapı sistemidir.
Ülkemizdeki kentleşmenin büyük çoğunluğu 1. ve 2. derecede deprem bölgesinde yoğunlaşmıştır. Buna oranla çelik konstrüksiyon yapı sistemlerine olan tercih geçmişte oldukça azdı. Çelik yapılar diğer taşıyıcı sistemlere göre çok üstün mekanik özelliklere , statik yeteneklere ve uygulama kolaylığına sahiptir. Çelik konstrüksiyon, hızlı, güvenli ve ekonomik olması ve belirli standartlara sahip olması nedeniyle hızla yaygınlaşan çelik yapı sistemidir.
Çelik Yapılar Teknik Özellikleri
Çelik Konstrüksiyon Yapıların Türleri Nelerdir?
Çelik konstrüksiyon yapılar, ağır çelik ve hafif çelik konstrüksiyon yapılar olarak ikiye ayrılmaktadır. Büyük açıklıklı ve kreynli fabrika binalarını ağır çelik yapılara, prefabrik atölye ve depo yapılarını da hafif çelik konstrüksiyon yapılara örnek verebiliriz.
Çelik konstrüksiyon yapılar yalıtımlı ve yalıtımsız olarak da ikiye ayrılmaktadır. Yalıtımlı binaların duvar ve çatılarında kullanılan poliüretan paneller veya taşyünü paneller sayesinde ısı ve ses yalıtımı sağlanmaktadır. Yalıtımsız çelik binaların tercih edilme sebebi ise ekonomik olmasıdır.
Çelik Konstrüksiyon Yapı Nerelerde Kullanılmaktadır?
Çelik konstrüksiyon yapılar çoğunlukla çelik fabrika binaları, çelik sanayi yapıları, uçak hangarları, spor tesisleri, çelik konstrüksiyon hangarlar, çelik konstrüksiyon atölyeler, çelik konstrüksiyon depolar gibidir.
Çelik Konstrüksiyon Yapı Avantajları Nelerdir?
Hafif olması nedeniyle daha az deprem yüklerine maruz kalır, sağlamdır, imalat ve montajda işçilik ve zamandan tasarruf sağlar, farklı konstrüksiyon sistemleri uygulanabilir, hızlıdır, defalarca sökülüp tekrar monte edilebilir, uzun ömürlüdür, çelik %100 geri dönüştürülebilir ve bu işlem kaç kez yapılırsa yapılsın, özelliğini kaybetmez, çevreye zarar vermez.
Çelik Konstrüksiyon Yapılar (Prizmatik Yapılar)
Çelik konstrüksiyon atölye, çelik konstrüksiyon depo yapıları, çelik konstrüksiyon prizmatik yapı sistemiyle yapılar isteğe göre yalıtımsız veya yalıtımlı olarak üretilebilmektedir.
Çelik konstrüksiyon teknik veriler :
Yapılar 1.derece deprem koşulları dikkate alınarak üretilmektedir. Rüzgar hızı 102 km/saat (h:0-8 m) TS498, kar yükü 80 kg/m². Fabrikada üretilen ve önceden alıcı tarafından hazırlanan zemin betonu üzerine, yerinde montajı yapılan yapılar istenildiği zaman sökülüp tekrar başka yerde kurulabilir.
Çelik konstrüksiyon boyutları:
Yapı genişliği 10 m tek açıklık - kolon yüksekliği
h:4-5-6 m olabilir. Bina boyu 2.5 m’nin katları şeklinde istenildiği kadar uzatılabilir. Blok genişliği 10 m olmak kaydıyla ikili, üçlü, dörtlü, beşli bloklar yapılabilmektedir.
Çelik konstrüksiyon taşıyıcı sistem :
NPI kolon, dolu gövdeli çelik makas ve aşıklardan oluşmuş olup, rüzgar bağlantıları yapılmıştır. Bağlantılar çelik cıvata ve somun ile sağlanmıştır.
Çatı ve Cephe Kaplaması : 0.50 mm trapez kesitli galvaniz sac levhalar, galvaniz kaplamalı ve contalı çivilerle aşıklara tespit edilir.
Kapılar : 350*350 cm boyutlarında sürgülü olarak imal edilmektedir. (Kapı üzerinde 900 mm*2000 mm personel servis kapısı mevcuttur.)
Boya : Tüm çelik sistem paslanmaya karşı antipas ve bir kat yağlı boya ile boyanmaktadır.
Sanayi Tipi ve Sosyal İçerikli Çelik Konstrüksiyon Yapılar
Fabrika, Showroom yapıları
Çelik BinaTeknik Veriler : Yapılar 1.derece deprem koşulları dikkate alınarak üretilmektedir. Rüzgar hızı 102 km/saat (h:0-8 m), TS498 kar yükü 80 kg/m²
Boyutlar : Yapı genişliği 12-30 m (tek açıklık ), kolon yüksekliği 4-12 m, bina boyu istenilen boyda ve kolon aks aralığı 3-6 m yapılabilmektedir.
Taşıyıcı Sistem : Yapı genişliğine bağlı olarak kolon 2 NPU putrelden kutu formunda, makaslar dolu gövdeli, örme sistem veya komple paçalı sistem olabilmektedir. Bağlantılar çelik cıvata ve somun ile sağlanmıştır. İsteğe göre kreyn sistemi de yapılabilmektedir. Yalıtımlı veya yalıtımsız olarak üretilebilmektedir. Yapılar tek katlı olabildiği gibi iki veya üç katlı da olabilmektedir.
ÇELİK KARKAS İLE PREFABRİK YAPI ARASINDAKİ FARKLAR
Son yıllardaki konut talebinin artması, konut fiyatlarını oldukça yukarıya çekmiştir. Konut fiyatları asıl değerlerinin çok üzerinde balon fiyatlara ulaşmıştır. Ancak henüz konut satanlar tarafından fiyatlar normal seviyelere çekilmemiş ya da çekilmek istenmemektedir.
Tabi ki kısıtlı bütçesi olan vatandaş, başka arayışlara girmiştir. Başka ülkelerde yaygın olarak kullanılan diğer yapı türleri artık ilgimizi çeker duruma gelmiştir. Bunlar değişik isimlerle anılsalar da, temel özellikleri hızlı üretilmeleri, müstakil olmaları, güvenli olmaları fiyat avantajı sağlamaları gibi bir dizi avantajı berabelerinde getirmektedirler.
Prefabrik ev, çelik ev veya hazır ev olarak adlandırılmaktadırlar. Birbirlerine benzer tarafları olduğu gibi farklılıkları da bulunmaktadır.
Çelik konstrüksiyon evler, çelik kolon ve kirişlere sahiptir. Taşıyıcı kısmı çelik olan bu evlerde duvar olarak beton, çelik gibi çeşitli malzemeler kullanılabilir. Çelik evler çoğunlukla yapıldıkları yerden taşınmazlar. Çelik evlerde kat sınırlaması yoktur, istenildiği kadar katlı yapılabilir, hatta dünyanın en yüksek binaları çelik konstrüksiyon olarak inşaa edilmişlerdir.
Prefabrik evlerde ise ayrı bir taşıyıcı malzeme yoktur. Taşıyıcı görevini duvarlar görmektedir. Duvarlar saç, plastik veya başka malzemelerden üretilebilir. Genellikle 1 veya 2 kat olarak inşa edilirler. Çok sayıda katlı olmaya müsait değildirler.
Her iki yapı türü de betonarme binalara göre kat kat hızlı inşaa edilirler. Depremde daha dayanıklıdırlar. Her ikisi de betonarme binalara göre daha uygun fiyatlara sahiptirler.